TANODÁK ÉJSZAKÁJA 

 

A Tanodák Éjszakája elnevezésű kezdeményezést 2014 őszén álmodtuk meg. A többi „éjszakázó” intézményhez hasonlóan, a népszerűsítés és figyelemfelkeltés céljával találtuk ki ezt az eseményt.

Egyik nagyon fontos célunk, hogy megismertessük a társadalommal a tanodamozgalom és intézményrendszer fogalmát és annak tevékenységét. Talán túl nagy szavak ezek, de hisszük, hogy egy-két éven belül sokkal többen fogják tudni és érteni a tanodák szükségességét és működését, és remélhetően sokkal többen tartják majd azokat fontosnak a hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozásban.

A másik, szintén ugyanilyen fontos célunk, amihez még inkább szükség lenne a nyilvánosságra, hogy felhívjuk elsősorban a döntéshozók figyelmét arra, hogy a tanoda jellegű programoknál a szakmai sikeresség biztosításának elengedhetetlen feltétele a folytonosság, a kiszámítható finanszírozás. Ez pedig ellentmond az eddigi, kormányzatokon átívelő gyakorlatnak. Az állandó segítő jelenléttel nem fér össze a két éves projektszerű működés. A gyerekekkel nem lehet csak két évig foglalkozni, aztán majd fél vagy egy évet nem, mert nincs rá pályázat. Közös tapasztalatunk az, hogy a támogatás nélküli időszakokban, vagyis amikor nem tudunk alternatív és fejlesztő programokat kínálni, a tanodás célcsoport körében megindul az iskolai lemorzsolódás, felüti fejét a kábítószer fogyasztás.

E két fontos célt kívánjuk tehát elérni, és bár a kezdeményezés nagyon civil és kicsit amatőr, és nem kicsit forráshiányos, úgy érezzük, hogy ha kellő számú tanoda és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézmény csatlakozik a mozgalomhoz, akkor talán azt erősebben, hatékonyabban lehet képviselni a döntéshozók felé, mintha azt egyedül tennénk, mintha külön-külön vívnánk a „dzsungelharcot”.

cropped-TÉ-logó-jó.jpg